Uncategorized

Da li ljuta papričica produžava život?

Ljuta papričica pruža ranije neprepoznate zdravstvene koristi koje utiču i na dužinu života, sugerišu najnovija istraživanja.

Ljuta papričica kod ljudi koji je jedu može uzrokovati manji rizik da će umreti od posledica kardiovaskularnih bolesti ili raka. Ovo se navodi u pleriminarnim rezultatima istraživanja koje će biti predstavljeno na naučnom skupu Američkog udruženja za srce.

Na osnovu prethodnih istraživanja utvrđeno je da ljute papričice u ishrani deluju protivupalno. Takođe su antioksidansi, deluju antikancerogeno i regulišu nivo šećera u krvi zbog kapisaicina. To je sastojak koji paprikama daje karakterističan ljut ukus. Ova studija je prvi pokušaj uspostavljanja veze između korišćenja ljutih papričica u ishrani i stope mortaliteta od različitih bolesti.

Kako bi procenili efekte ljute paprike na dugovečnost, istraživači su analizirali 4.729 studija iz pet vodećih svetskih zdravstvenih baza podataka.

Posebno su obuhvatili četiri studije koje su pratile zdravstvene ishode kod pacijenata za koje su imali podatke o načinu ishrane.

To je istraživačkom timu pružilo zdravstvene i prehrambene podatke za više od 570.000 pojedinaca u SAD, Italiji, Kini i Iranu. Ovako su mogli da uporede rezultate onih koji jedu ljute paprike sa onima koji ih retko ili nikada nisu jeli.

U poređenju sa onima koji su „retko“ ili „nikada“ jeli ljutu papriku, analiza je pokazala da su ljudi koji su ih redovno jeli imali:

– Za 26 odsto manji procenat smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti;
– Za 23 odsto manju smrtnost od raka;
– I za 25 odsto manju smrtnost iz bilo kojih drugih razloga.

„Iznenađenje je da je u objavljenim studijama potvrđena veza između redovne konzumacije ljutih papričica i niže stope mortaliteta“. To je naglasio kardiolog Bo Sju, sa Instituta za kardiologiju klinike u Klivlendu i jedan od rukovodilaca istraživanja.

Ostavite komentar

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više