Najnovije Šumadija Zlatibor

Banja kod Zlatibora nikada nije zaživela, a tamo se nalazi dvorac kao iz bajke

OGLAS

https://94df0350c9f9ca95816984102143b96e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Banja kod Zlatibora nikada nije zaživela, a tamo se nalazi dvorac kao iz bajke

LIFESTYLE Autor: nova.rs 17. maj 202310:36

Podeli :

Shutterstock

Zaboravljena banja sa lekovitom vodom nadomak Zlatibora će vas sigurno privući svojom fantastičnom pričom.

Gradnja Tošine banje nadomak Zlatibora je započeta sredinom sedamdesetih godina. Prekinuta je smrću vlasnika, Toše Lazovića. Objekat je zapušten, ali i pored toga privači pažnju zbog neobičnog izgleda.

U banji se nalaze mineralni izvori, koji, veruje se, leče sve bolesti. Voda sa ovih izvora posebno je lekovita za oči i razna oboljenja i promene na koži. Temperatura kod banjskog izvora je oko 17 celzijusovih stepeni, a nije slana.

Toša Lazović je rođen u zlatiborskom selu Rožanstvo davne 1914. godine. Poslednju četvrtinu svog života posvetio je izgradnji banjskog lečilišta. Ideja je bila ispred svog vremena i cilj je bio povećanje turističke ponude Zlatibora i najvažnije upotrebu lekovite vode.

Toša je mislio i o putu do banje. Izgradio je oko kilometar puta koji povezuje banju sa centrom Zlatibora. Meštani sela Rožanstvo pridružili su se i novčano pomogli ovu sjajnu ideju. U banjsku vilu je uloženo nekoliko stotina hiljada evra.

Zamak je obložen crvenom fasadnom ciglom. Sa leve strane od ulaza su temelji crkve koju je gazda Tošo planirao da podigne pored glavnog objekta u banji. Ispred dvorca su kupatila, nekada je bio i veoma negovani travnjak i bazeni za banjsku vodu.

Ostali su nedovršeni bazeni sa lekovitom vodom i mostići sa slapovima. Sa nekoliko stotina metara, objekat sklonjen u gustoj šumi liči na dvorac iz bajki. Jedino veliki natpis iznad glavne betonske kapije Tošina banja upućuje na vlasnika i na namenu objekta.

Podigli su pet spratova zlatiborskog dvorca koji je okružen lekovitom termo-mineralnom vodom. Prostrani dvorac na pet nivoa ima široke terase, poput drevnih visećih vrtova.

S leve strane kapije još piše – „Sve banjske objekte, novopronađeno izvorište, jedan kilometar puta, za proizvodno korisnu zadužbinu od 1974. do 1999. godine gradio Tošo Lazović, rođen u Rožanstvu 1914. godine“. Malo dalje tabla upućuje da je u blizini i „radionica za sterilizaciju i flaširanje vode“.

https://youtube.com/watch?v=j6RnyX_MCjY%3Fenablejsapi%3D1

https://youtube.com/watch?v=j6RnyX_MCjY%3Fenablejsapi%3D1

Tošina banja nikad nije zaživela, ali ipak je vredi obići. Ako već putujete na Zlatibor, nemojte zaboraviti da u njegovoj okolini postoje mesta koje sa sobom nose neverovatne ideje, poput ove fantastične, lekovite banje, piše Nova.rs.

Izvor N1

Ostavite komentar

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više