Uncategorized

TVRĐAVA EVROPA: VISOKA CENA FIJASKA SA VAKCINAMA Milioni Evropljana u karantinu, britanski soj hara kontinentom, a svi se plaše novih mutacija

Skoro tri četvrtine zemalja Evropske unije beleži drastičan porast zaraze korona virusom, zbog čega su veliki delovi kontinenta ponovo stavljeni u karantin.

Novi talas kovida-19 hara Evropom i od 27 članica EU čak 20 je zabeležilo nagli porast novih slučajeva zaraze poslednjih nedelja, a 15 njih je upozorilo na dramatičan porast prijema na intenzivnoj nezi.

Uprkos tome što se uveliko ukida suspenzija vakcine koju su razvili Oksford i “AstraZeneka”, postoje strahovi da je to usporilo ionako sporo odvijanje vakcinacije u EU. Evropska komisija je urgirala zemlje da ubrzaju vakcinaciju, dok brojke pokazuju da vlade sede na zalihama miliona neiskorišćenih doza, piše “Dejli mejl”.

Evropa čini 9,7 odsto udela u svetskoj populaciji, ali je prošle nedelje držala 39,5% svih slučajeva kovida.

Broj novih infekcija skočio je za 24 odsto širom EU prošle nedelje, a u njima je soj Kent imao udela od čak 75 odsto. Postoje zabrinutosti i zbog “džepova” južnoafričkog soja – istraživanja navode da su vakcine manje efikasne protiv njega.

Stanovnici Velike Britanije su juče upozoreni da su šanse da otputuju u inostranstvo tokom letnjih odmora “ekstremno malo verovatne”, kako je rekao dr Majk Tildesli član grupe SPi-M koja savetuje vladu. Britanci su u subotu masovno protestovali zbog karantina.

Retki posetioci plaže u Arkašonu na jugozapadu Francuske
Retki posetioci plaže u Arkašonu na jugozapadu Francuske

U međuvremenu u Francuskoj, 21 milion stanovnika u subotu se probudio uz novi, drakonski karantin, dok se milioni u Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Grčkoj suočavaju sa teškim merama.

Uskršnja pijaca u Poznanju u Poljskoj

U Jeru, gradu blizu Pariza, gradonačelnik je rekao da je naložio firmama da ostanu otvorene, prkoseći “potpuno nerazumljivim” restrikcijama. Estonija je trenutno najpogođenija zemlja u svetu sa 1,130 slučajeva zaraze na milion ljudi. Britanija ih ima 79,55 na milion.

Italija – koja verovatno neće uspeti da do kraja meseca vakciniše sve starije od 80 godina – razmatra novu strategiju. Uvedena su nova pravila koja znači da ljudi u više od polovine zemlje mogu napustiti svoje kuće samo zbog posla, zdravlja ili drugih važnih razloga.

Rim
Rim

Premijer Mario Dragi zapretio je da će Italija usvojiti sopstvenu strategiju vakcina, koja bi uključila nadodavanja ruske vakcine “Sputnjik V”, ako se odgovor EU ne poboljša.

Dok Britanci možda neće moći da putuju, u Španiji statistika pokazuje da je broj turista pao za 80 odsto, na 19 miliona prošle godine, što je najniže od 1969. Španija je žestoko zagovarala sertifikate o vakcinaciji kako bi sprečila drugu izgubljenu letnju sezonu.

U Grčkoj petina radne snage živi od turizma. I oni su očajni da dočekaju turiste, ali zemlja ima stopu od 220,1 dnevnih slučajeva na milion stanovnika, navodi “Dejli mejl”.

Zbog drakonskih novih mera nisu očajne samo one zemlje koje važe za popularne letnje destinacije.

Halkidiki, Grčka
Halkidiki, Grčka

U Nemačkoj je policija u subotu vodenim topovima i pendrecima terala desetine hiljada demonstranata koji su izašli na ulice zbog karantina. Više od 20.000 ih je protestovalo u Kaselu, uprkos sudskoj zabrani. Niz grupa – uključujući ekstremnu desnicu – pozvale su na akcije u gradovima širom zemlje usred rastućeg besa zbog sporog vakcinisanja i restrikcija.

Broj zaraza je skočio u Nemačkoj poslednjih nedelja, dok je svega četiri odsto zemlje vakcinisano.

Konjske trke u Madridu
Konjske trke u Madridu

Nemački nacionalni centar za kontrolu bolesti rekao je da nove infekcije eksponencijalno rastu jer je zaraznija varijanta koja je prvi put otkrivena u Britaniji postala dominantna u zemlji. U subotu je Institut Robert Koh prijavio 16.033 novih slučajeva i još 207 smrti, čime je ukupan broj mrtvih od Kovida u Nemačkoj došao na 74.565.

Ministar zdravlja Jens Špan je ukazao da će i Nemačka možda krenuti svojim putem i kupiti rusku vakcinu, odvojeno od zajedničke sheme nabavke Brisela. Ovakav potez, ističe “Dejli mejl”, je dozvoljen prema pravilima EU, ali signalizira na rastuću frikciju u bloku.

Keln
Keln

Špan je rekao da je karantin trenutno jedina odbrana od novog talasa koji hara Evropom, usled nedostatka vakcina.

Protest u Bonu
Protest u Bonu

– U trećem smo talasu pandemije, brojke rastu, udeo mutacija je velik… Nema dovoljno vakcina u Evropi da se zaustavi treći talas samo vakcinacijom. Čak i da isporuke od EU narudžbi dođu kako treba, svejedno će trebati nekoliko nedelja dok se rizične grupe ne vakcinišu potpuno. Onda tek možemo razgovarati o širem otvaranju društva – rekao je on.

“Špigl” je haos oko vakcina u zemlji nazvao “novom nemačkom nekompetentnošću”.

Izvor Blic

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više