Najnovije Sport

ĐOKOVIĆ VEĆ TRENIRAO! Srđan: Novak se nije dao baciti na kolena! Ne shvataju šta su učinili! Osvojiće još 10 GS

Porodica Novaka Đokovića održala je konferenciju za medije povodom pobede najboljeg tenisera sveta na sudu protiv Vlade Australije.

Na konferenciji su prisustvovali brat Đorđe Đoković, majka Dijana Đoković, stric Goran Đoković i otac Srđan Đoković.

TOK KONFERENCIJE

14:37 – Srđan Đoković: Osvojiće još 10 grend slemova

– Oni ne shvataju šta su mu uradili.

14:29 – Đorđe Đoković: Novak je oslobođen svih optužbi

– Kao što smo i napomenuli, Novak je sudskim sporom oslobođen svih otpužbi koje su bile podnešene od strane Vlade Australije. Sva procedura je ispoštovana, sudija Keli je oslobodio Novaka. Opet, ne poznajemo australijski zakon.

– Siguran sam da svi državni zvaničnici postupaju kako zakon propisuje. Novak nikada nije kršio zakone i postupa po njima.

14:16 – Srđan Đoković: Novak se nije dao baciti na kolena

– Hvala svim ljudima širom sveta na bezrezervnoj podrški Novaku i njegovoj porodici. Hvala svima koji se zalažu za slobodu mišljenja, govora. Nije se dao baciti na kolena, niti će se ikada baciti na kolena. Razne stvari su se dešavale ovih dana. On je jedna mentalna gromada, jedan fantastični mladi čovek, koji je sa svima dobar, neko ko uvek pokušava da pomogne, nikako da odmokne. Ali to što je iz male siromašne zemlje se nije svidelo nekim moćnicima. Nije im se svidelo da tako neko može da bude najbolji u njihovom buržujskom sportu.

– Ova igrica je došla do vrhunca. Odigrana je poslednja igra. Trebalo bi da izmisle drugu igru, ali će i tamo on biti najbolji na svetu. Ali igra koja se vodila poslednjih šest dana je bila neverovatno teška za njega i njegovu porodicu. On je bio sačekan na aerodromu i nije imao nikakva prava. Oduzeli su mu sva prava koja pripadaju ljudskom stvoru. Pokušali su da ga nateraju da potpiše da se odriče vize da bi mogli da ga deportuju nazad. Nije hteo da potpiše taj dokument jer on ničim nije doprineo tome. Nisu mi dali ni kontakt sa njegovim timom, advokatima i prijateljima, bio je sam sa njima nekoliko sati. Čak su mu i telefon uzeli, pa i ostale stvari.

– Posle nekoliko sati su mu vratili telefon i on je sa svojim timom fantastično spremio odbranu. Ovo je velika pobeda za ceo slobodarski svet. Svi mi imamo pravo da kažemo šta mislimo i da nemamo posledice za lično mišljenje. Poštujemo sve zakone svake zemlje u koju ulazimo. On je svojim delanjem ispoštovao sve što su tražili da bi on mogao da se bavi svojim poslom, tenis je njegov posao i njegova ljubav. On je samo došao da igra tenis, a to pravo su hteli da mu oduzmu. Sudija je bio fantastičan, poštovao je činjenice. Doneo je jedinu jedino odluku koja je mogla da bude donesena, da se Novak oslobodi i da se bavi svojim poslom.

– Ogromna većina njegovih kolega su mu pružili podršku, kao i oni koji mu prethodnih godina nisu bili naklonjeni, kao Kirjos, koji je rekao da je Novak amajlija ovog sporta. Tu su još Endi Marej, njegov drug još iz juniorskih dana. Izner, Gilbert, Konors… i još mnogo igrača bivših i sadašnjih iz čitavog sveta. Mi nemamo ništa protiv australijskog naroda, protiv bilo kog naroda na svetu. Ni slučajno. Mi znamo da Novak ima podršku običnog naroda. I prošle godine kada neki igrači nisu mogl ida se vrate u svoje zemlje on je dao svoje pare da se oni vrate. To je Novak. On je sunce. Ne srpsko, nego svetsko! On je oličenje dobrote, svega ljudskog što jedno biće može da sadrži.

– Mi već danima dobijamo podršku iz Afrike, Azije, Južne Amerike, Rusije, Kine… Svi su oni Novak! Svi oni gledaju oličenje svoje borbe za slobodu kroz Novaka. Želim im da ovo bude prekretnica. Želim da se ponovo okupimo za tri nedelje kad on osvoji Australijan open. On će probati da na sportskom terenu pokaže da je najbolji. Mi se nikada nećemo predati i nikada se nećemo baciti na kolena.

14:15 – Goran Đoković: Ovo je najveća Novakova pobeda

– Kao stric sam ponosan jer je ovo najveća Novakova pobeda. Zahvalio bih se sudiji koji je doneo odluku, našem predsedniku i premijerki koji su diplomatskim kanalima doprineli da on ima bolji tretman. Ovo će da ga ojača. nadam se da će moći da se spremi dovoljno da osvoji deseti Australijan open i 21. grend slem.

14:12 – Dijana Đoković: Novak nas je naučio da ne trpimo nepravdu

– Mi smo ovde došli da proslavimo pobedu našeg sina, našeg Novaka. Dečka koji je svoju porodicu naučio da ne trpi nepravdu. On ništa nije kriv, on ništa nije učinio što se kosi sa njihovim zakonima, a doživeo je torturu. Tek ćemo čuti šta je sve doživeo. Došao je da osvoji taj turnir. Ova situacija za nas je izuzetno teška. Trudili smo se ovih poslednjih šest dana da se borimo za njega, da se njegov glas čuje širom sveta. Najteže nam je bilo kada je došlo do prekida veze kada nije imao telefon kod sebe. Nismo znali šta mu se dešava, da li je dobro, da li sit, da li je zdrav… To su neke stvari koje ja kao majka ne mogu tek tako da prebrodim. Sve majke će me shvatiti.

14:04 – Đorđe Đoković se obratio javnosti:

– Izvinjavam se još jednom što ste čekali do sada. Hteli smo da dobijemo što čistiju situaciju i da bi vam predstavili celokupnu sliku. Nama je kao porodici izuzetno teško. Vrlo smo emotivni jer je u pitanju Novak. Jako je teško da branimo Novaka a da pri tom ne uvredimo nikoga. Mi smo bili borci za pravdu i sve smo uradili da ispoštujemo sve protokole i da celom svetu pokažemo ljubav i podršku koju imamo za Novaka.

– Zahvalio bih se ovom prilikom i narodu širom sveta. Videli smo prelepe slike od Beograda, Banjaluke, Čačka, Zadra, pa sve do dalekog Melburna gde se iz dana u dan sve više ljudi okupljalo ispred hotela gde je bio Novak.

– Pravda je izašla na videlo. Zahvalio bih se pravnom sistemu Australije i sudiji Keliju koji je slučaj vodio prilično neutralno. Ovo suđenje koje je trajalo više od sedam sata gledao je ceo svet.

– Novak je na slobodi! Malopre je trenirao na teniskom terenu. On je otišao da osvoji još jedan Australijan open! On je otišao u Australiju da se bavi tenisom. Da napravi još jedan rekord koji juri. Otišao je sa najboljim mogućim namerama, dao je svu moguću dokumentaciju koju je mogao, na kraju i dobio medicinsko izuzeće. Epilog smo danas saznali. Novak je sportista, on se bavi tenisom, najbolji je teniser svih vremena. Zadovoljni smo što je zadovoljena pravda i istina, što je čitavom svetu pokazano šta je istina.

14:00 – Porodica Đoković stigla je pred medije

Srđan Đoković:

– Na kraju je pobedilo pravo i pravda.

13:50 – Vlada ogromno interesovanje

Đoković se obraća svetu: Pratite na Kuriru prvo pojavljivanje najboljeg tenisera u javnosti posle torture

01:20

Đoković se obraća svetu: Pratite na Kuriru prvo pojavljivanje najboljeg tenisera u javnosti posle torture

Najava porodice Đoković da će održati konferenciju izazvalo je veliko interesovanje domaćih i svetskih medija.

Srđan Đoković, Novak Đoković, Konferencija
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlukom Federalnog suda dobio je dozvolu da boravi u Australiji, samim tim i da učestvuje na predstojećem Australijan openu.

Ipak, tortura australijskih vlasti nad srpskim asom nije završena pošto postoji mogućnost da mu se ponovo oduzme viza.

Porodica Đoković je povodom odluke suda najavila konferenciju za medije za 12 časova, da bi potom pomerila termin za 14 časova, uz poruku da će se putem video linka javnosti obratiti i Novak Đoković.

Novak bi se tako prvi put direktno obratio javnosti povodom situacije u Melburnu.https://www.youtube.com/embed/je4Acdd4Vws

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je u ponedeljak rano ujutru po srpskom vremenu Vladu Australije i time dobio mogućnost za ulazak u zemlju i nastup na Australijan openu.

Iako bi odluka suda trebala da bude poslednja u haosu koji traje već sedam dana, ona je za sada samo nastavak priče oko Novaka Đokovića u Melburnu.

Podsetimo, Novak Đoković je put Australije krenuo 4. januara. Tom prilikom je poslao poruku da je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Međutim, dan kasnije Novaku nije omogućen ulazak u zemlju.

Posle toga Đoković je prošao nekoliko saslušanja i smešten je u pritvor na aerodromu u Melburnu.

Tim povodom se oglasio otac Srđan Đoković koji je najavio okupljana u odbranu Novaka.

Maltretiranje Đokovića se nastavilo i posle aerodroma, pošto je smešten u hotel u kome nije dobijao ni redovno hranu.

Novak se prvi put oglasio na badnje veče.

Srbi iz Australije su se okupljali ispred hotela u kome je smešten Novak i svaki dan mu pružali glasnu podršku.

Đoković i njegov advokatski tim su odmah uložili žalbu na odluku granične policije o zabrani ulaska.

Da je reč o političkom progonu Novaka Đokovića jasno je i iz šokatne pretnje Vlade Australije, da neće poštovati odluku suda ukoliko ona bude išla u korist srpskog tenisera.

Uprkos svim pritiscima Novak Đoković je dobio Vladu Australije na sudu, pa je tom odlukom njemu vraćena viza za boravak u Australiji.

Odluka suda je značila da je Novak Đoković slobodan čovek.

Ali, ministar za imigraciju Aleks Hok i dalje ima diskreciono pravo da deportuje Đokovića.

Kurir sport

Foto: Zorana Jevtić, Starsport

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više