Najnovije Šumadija

Najavljeno poskupljenje cigareta

Zbog redovnog usklađivanja akciza, paklica cigareta će prema novom cenovniku biti skuplja u proseku za oko 10 dinara,

Za neke marke cigareta novi cenovnik će početi da važi od 31. januara, dok će neki proizvođači primenu novih cena početi nekoliko dana kasnije.

Prema cenovniku objavljenom u „Službenom glasniku“, najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 290 dinara, a najskuplja 570.

Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom, najčešće početkom februara i u julu. Predviđeno je da se specifična akciza uvećava za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. godine. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uvećavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU.

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene, a u EU je od 11,08 odsto u Holandiji do 51,04 odsto u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po jedan dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Izvor Telegraf

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više