Najnovije Šumadija

POLAGANJE TESTA IZ MATEMATIKE U OKVIRU ZAVRŠNOG ISPITA PROTEKLO REGULARNO

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je drugi dan završnog ispita, tokom kojeg su svršeni učenici osmog razreda polagali test iz matematike, protekao regularno.

U saopštenju se navodi da je ispit polagalo 63.413 učenika, što je 99,5 odsto prijavljenih, i dodaje da se polaganjem kombinovanog testa sutra u 9 časova završava završni ispit, koji će učenici polagati u 522 škole.

Inače, završni ispit danas je polagalo približno 1.000 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO).

Oni su danas polagali završni ispit, kao jedan jedinstveni test, koji sadrži zadatke iz predmeta Srpski, odnosno maternji jezik, Matematika, Biologija, Geografija, Istorija, Fizika i Hemija, kao i opšte kompetencije, zajedničke za sve društvene nauke.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu Moja srednja škola Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese, takođe, putem ovog portala do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više