Najnovije Šumadija

BLIŽE SE MLADENCI – PRAZNIK POSVEĆEN MLADIM SUPRUŽNICIMA: Svaka mlada treba da ispoštuje OVAJ OBIČAJ!

Srpska pravoslavna crkva 22. marta slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci.

Za ovaj praznik vezuje se mnogo običaja, a svi se odnose za mlade supružnike.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i spretnost spremajući 40 posebnih kolača, takozvane „mladenčiće“.

Mladenci
FOTO: PRINTSCREEN RTS

Mladenci su inače datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Mladenci, Mladenčići

Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

  • Carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući
  • Mučenički venci – jer u braku treba podnositi žrtve
  • Venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu

Na jugoistoku Srbije

Veliko slavlje

Još tokom vikenda počele su pripreme u mnogim porodicama na jugoistoku Srbije za proslavu ovog praznika. Neki od njih očekuju veliki broj gostiju, a posluženje se sprema kao sa slavu. Gosti donose poklone mladencima. Neki običaji nalažu da se slavi i u mladinoj i u mladoženjinoj kući, dok neki proslavljaju samo u mladoženjinoj.

Na ovaj dan, običaji nalažu da žene rano ustanu i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste.

Kurir.rs/ Blic žena

Ostavite komentar

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više