Najnovije Šumadija

KAKO DA PROVERITE DA LI VAM JE STAN ZAISTA UKNJIŽEN? Ako kupujete nekretninu, OVE CAKE morate da znate

Kupovina stana ili kuće ogroman je i važan korak u životu, ali pre nego što izdvojite poveću količinu novca za svoj novi dom iz snova, veoma je važno da obavite sve potrebne provere kao što je, primera radi, da li je željena nekretnina uknjižena.

Pre svega, prednost kupovine uknjižene nepokretnosti je veća tržišna vrednost, pravna sigurnost i mogućnost kupovine stana pomoću hipotekarnog kredita, ali to nije sve. List nepokretnosti može vas kasnije spasiti dodatnih problema.

stan, kuća, dnevna soba
FOTO: PROFIMEDIA

Zašto je važan list nepokretnosti?

List nepokretnosti neke nekretnine je kao njegova lična karta. Samim tim, uvidom u njega znaćete da li je taj stan pod hipotekom, ko je vlasnik ili koliko je vlasnika nad tim stanom koji želite da kupite, da li postoje tereti ili neki problem zbog kog nećete moći da upišete vlasništvo nad nepokretnošću na Vaše ime, i slično.

Uknjižena nekretnina mora biti registrovana u Katastru nepokretnosti, a provera se vrši vađenjem vlasničkog lista. Ovo je posebno bitno ako uzimate stan na kredit, nevezano da li je u pitanju stambeni ili gotovinski. Međutim, ukoliko ste nestrpljivi i ne želite da sačekate da vam fizički stigne List nepokretnosti u štampanom obliku od Katastra nepokretnosti, za koji je prethodno podnet zahtev, već želite da proverite pravno stanje nekretnine koju želite da kupite, možete posetiti stranicu Republičkog geodetskog zavoda – RGZ, navodi sasomange.rs.

Republički geodetski zavod
FOTO: PRINTSCREEN/RGZ

Provera se vrši u nekoliko koraka

Sama provera veoma je laka, a potrebno je samo da preko mobilnog telefona ili računara odete na internet servis “KnWeb” Republičkog geodetskog zavoda koji je javno dostupan na linku OVDE. Za pretragu su vam potrebni:

o ime opštine

ime katastarske opštine i broj katastarske parcele

ili adresu i kućni broj nepokretnosti koju želite da proverite.

Dakle, kliknite na pretraživanje baze podataka katastra nepokretnosti, i iz padajućeg menija izaberite opštinu na kojoj se stan nalazi, a nakon toga i katastarsku opštinu. Sledeći korak, ujedno i poslednji, je da u okviru željene katastarske parcele izaberete način na koji želite da proverite nepokretnost, tačnije preko adrese na kojoj se nepokretnost nalazi ili na osnovu samog broja katastarske parcele. Unosom tačnih podataka, prikazaće se i ažurirani podaci o nekretnini koju želite da kupite.

stan, nekretnina
FOTO: SHUTTERSTOCK

To je sve moguće zbog toga što katastar nepokretnosti sadrži podatke o zemljištu (naziv katastarske opštine, broj, oblik, površina, način korišćenja, bonitet, katastarska klasa i katastarski prihod katastarske parcele), zgradama, stanovima i poslovnim prostorijama, kao posebnim delovima zgrada (položaj, oblik, površina, način korišćenja, spratnost i sobnost) i drugim građevinskim objektima, kao i podatke o pravima na njima i nosiocima tih prava, teretima i ograničenjima.

Takođe, savetujemo vam da na sam dan kada potpisujete kupoprodajni ugovor o nepokretnosti ponovo posetite Katastar i proverite još jednom vlasnički list, kako vam se ne bi desilo neprijatno iznenađenje da je vlasnik u međuvremenu stavio stan pod hipoteku, a vi za to saznate kada bude prekasno. Bilo bi dobro i da proverite samog vlasnika, pogotovo ako je u bračnoj zajednici, te zahtevate overenu izjavu bračnog partnera da se u budućnosti odriče potraživanja prema nekretnini koju kupujete. Takođe, podnošenjem zahteva u sudskoj pisarnici proverićete da li se nad nekretninom vodi neki sudski spor.

Sada kada znate sve „cake“, ostaje samo da pronađete idealan stan ili kuću koji se uklapaju u ono što ste zamislili.

(Kurir.rs)

Foto: Shutterstock, Printscreen/RGZ

Ostavite komentar

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više