Zanimljivosti

KO JE PROPALI KRALJ DUŠEKA: Posao počeo od nule u garaži, ušao u svaki dom, bio na Forbsovoj listi najbogatijih, a SAD JE NA IVICI

Sandi Češko (62) poznati je biznismen, osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna, jedan od najbogatijih Slovenaca i „kralj“ TV prodaje.

Karijeru je počeo u jednoj kompjuterskoj kompaniji koju je osnovao sa prijateljima, a potom je 1992. godine pokrenuo Studio Moderna, koji je najpre vodila njegova supruga.

Krenuo je od nule, ceo posao je počeo u maloj garaži u Zagorju, gradiću u Sloveniji, kada je Češko počeo da prodaje pomagalo za ublažavanje bolova u leđima.

Već u ranim devedesetim godinama prošlog veka Češko je bio jedan od pionira oglašavanja i prodaje, što mu je donelo vrtoglav rast i nova tržišta.

Bio je, među ostalim, predsednik Nadzornog odbora M+ Grupe, brzorastuće kompanije specijalizovane za upravljanje pozivnim centrima, te član nadzornih odbora Telekoma Slovenije i više slovenskih poslovnih banaka.

Stigao je do toga da posluje u više od 20 zemalja centralne i istočne Evrope i Azije, ali onda su stvari polako krenule nizbrdo.

Sandi Češko
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ TEKMOVANJE POPRI

Ušao u svaki dom

Svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk prodro u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope, nema ko barem jednom nije čuo sa njega.

– Studio Moderna je u samo dvadesetak godina, krenuvši od nule, izrastao u kompaniju s osam hiljada zaposlenih, pola milijarde evra prihoda s operacijama u dvadeset zemalja – izjavio je Češko u intervjuu Jutarnjem listu u julu 2020, otkrivši da je upravo u tom periodu dovršio desetogodišnji izlazak iz vlasničke strukture Studija Moderne u korist investicionih fondova pod kontrolom slovenskog biznismena Darka Horvata.

Ali, već sledeće godine Češko je otkupio Studio Moderna od Horvata.

Sandi Češko o uspehu

„Moj ego zadovoljava da sam među najboljima, ako ne i najbolji u onome što radim, a ne u onome što sam na osnovu toga kupio za sebe. Ljudi očigledno misle da se uspeh meri dužinom jahte, brojem vikendica i drugim luksuznim atributima. Ja nemam ništa od toga“, izjavio je svojevremeno on. (Bizlife)

Od pandemije pad

Prihodi Studija Moderna – TV prodaja pre pandemije korone kretali su se između 35 miliona i 37 miliona evra, a prošle su godine pali na 21,7 miliona evra. Spomenuti pad prihoda donosio je sa sobom i gubitke.

Samo lani kompanija Studio Moderna – TV prodaja ostvarila je minus od 3,5 miliona evra, a poslednji je put radila s dobiti 2018., kada je ona iznosila 131 hiljada evra. I broj zaposlenih Češkove hrvatske kompanije je u padu: trenutno ih je u Studiju Moderna – TV prodaja oko 350, a još 2021. bilo ih je više od 400. Kompanija juče nije bila u blokadi računa.

Češko se u maju ove godine požalio da mu je rat u Ukrajini doneo velike probleme.

– Kad je počeo rat u Ukrajini i kada su nas pogodile sankcije, izgubili smo dva tržišta. Osim toga, izgubili smo i finansijskog investitora. Morali smo poduzeti određene mere, a jedna od njih bila je prisilni dogovoru u Švajcarskoj. I menadžer se odlučio na prodaju brendova koje je kupio Darko Horvat – rekao je osnivač Studija Moderna.

Forbsova lista

Češko je bio i na Forbsovoj listi najbogatijih biznismena u regionu. Sa imovinom procenjenom na 410,5 miliona evra, 2013. našao se u društvu biznismena Emila Tedeskog i Ivice Todorića.

Ne odustaje

Pre samo godinu dana svrstan je među 10 najbogatijih Slovenaca s imovinom od 200 miliona evra, a sada je potvrdio slovenskim medijima da se nalazi u poslovnim poteškoćama.

– Osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna nije želeo pred kamere. Ali, u kratkom telefonskom razgovoru priznao je da problema u kompaniji ima – da kasne plate zaposlenima. Ali, priča za njega nije gotova i do kraja će se truditi za opstanak kompanije – navodi portal 24.ur.

(Kurir.rs)

Ostavite komentar

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više