Najnovije Šumadija

KAKO NAPLATITI ŠTETU NA AUTU NASTALU OD RUPA NA PUTU?

Sa rupama na putevima koje nastaju usled niskih temperatura i mrazeva, vozači često suočavaju sa oštećenjima svojih automobila, ali važno je znati da građani imaju apsolutno pravo da traže naknadu štete prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Zakonu o putevima.

Ukoliko se suočite sa ovakvom situacijom, prvi korak je pozvati policiju na mesto događaja. Policija će sastaviti zapisnik i dokumentovati štetu, uključujući fotografisanje vozila i rupa na putu. Važno je da automobil ne pomerate sa mesta oštećenja do dolaska policije.

Takođe, bitno je da ste prethodno poštovali saobraćajne propise i da niste vozili pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci. U razgovoru sa policijom, naglasite da je vozilo oštećeno zbog lošeg kolovoza kako bi to bilo evidentirano u zapisniku.

Nakon zapisnika policije, obratite se procenitelju koji će takođe sastaviti zapisnik o šteti. Fotografisanje vozila iz više uglova i dokumentacija svih oštećenja je bitna evidencija koja će vam biti od koristi.

Nakon što dobijete policijski i osiguravajući zapisnik, možete otići na popravku vozila. Važno je sačuvati sve račune iz servisa i od šlep službe ukoliko ste je koristili. Nakon toga, možete se obratiti upravljaču puta i zatražiti naknadu štete.

Postupak naplate štete može trajati duže vreme, a nekad završava i na sudu zbog odugovlačenja procedure. Važno je znati da postoje prva i druga kategorija puteva, te za magistralne i auto-puteve nadležno je preduzeće „Srbija putevi“, dok za ulice u gradu, nadležna je lokalna samouprava kojoj podnosite zahtev za naknadu štete.

Ukoliko ne dobijete odgovarajući odgovor ili vaš zahtev za naknadu štete bude odbijen, možete podneti tužbeni zahtev kako biste zaštitili svoja prava. Prva adresa je jedna od advokatskih kancelarija u gradu.

Ostavite komentar

Ovaj web sajt koristi kolačiće da unapredi naše iskustvo. Ako mislite da je to u redu kliknite OK, ako ne onda ... Prihvatam Pročitaj više