Rezidba na zrelo, zimska rezidba, u rodnim vinogradima obavlja se periodu mirovanja loze. U našim uslovima, rezidba se može vršiti u jesen, tokom zime i u rano proleće. Najsigurnije je sa rezidbom početi nakon 14. februara, posle Svetog Trifuna.
Na rod se mogu orezivati samo jednogodišnji zreli lastari, jer se na njima nalaze zimska okca u čijim su pupoljcima začeci cvasti. Ostavljeni deo lastara posle rezidbe može biti kondir ili luk, odnosno pri osnovnoj rezidbi na zrelo izvestan broj lastara se odseca do osnove, a pojedini lastari se prekraćuju na izvesnoj udaljenosti od osnove.
U zavisnosti od dužine tih delova lastara, tj. od broja ostavljenih okaca na njima razlikujemo kratke i duge kondire, kao i kratke lukove, lukove srednje dužine i duge lukove. Izbor dužine rodnih elemenata nije proizvoljan, već zavisi od bioloških osobenosti gajenih sorti, rodnosti okaca duž lastara, uzgojnog oblika i broja rodnih okaca koje treba ostaviti na čokotima pri obavljanju rezidbe. Razlikujemo tri osnovna načina rezidbe: kratku, dugu i mešovitu rezidbu. Kratku rezidbu karakteriše prekraćivanje loze na kondire različite dužine.
Primenjuje se isključivo kod stonih sorti grožđa sa veoma rodnim najnižim okcima pri osnovi lastara. Rezidba na kratke kondire sa (2-3 okca) zastupljena je kod Prokupca i Plovdine, dok se tip rezidbe dugih kondira sa (4-5 okaca) koristi za Smederevku, Slankamenku, Kardinal, Vranac, i Muskat Hamburg. Duga rezidba podrazumeva veće opterećenje čokota rodom. Najbolje efekte daje na uzgojnim oblicima visokog stabla, pri čemu se na čokotu ostavljaju samo lukovi (bez kondira), koji se u trenutku kretanja sokova (mart mesec) povijaju prema dole i privezuju za prvu noseću žicu.
U praksi najzastupljeniji je mešovit tip rezidbe namenjen proizvodnji kvalitetnih i visokokvalitetnih vina od sorti: Afuz-ali, Muskat Italija, Traminac, Kaberne sovinjon, Rizling Italijanski itd. Obzirom da kod ovih sorti postoji dobra rodnost donjih okaca ali sa sitnijim grozdovima, dominantan uzgojni oblik u ovom slučaju jeste „ Gijo jednogubi“. Na vertikalno formiranom stablu visine 50 cm, lastar koji je u predhodnoj godini doneo rod rezidbom se potpuno odbacuje, a kao zamena na prošlogodišnjem kondiru lastar viši po položaju ponovo se orezuje na luk sa (8-12 okaca), dok se niži lastar orezuje na kondir sa dva okca. Za lukove i kondire treba birati lastare koji imaju dobar položaj na čokotu, koji su dobro sazreli i ujedno dostigli određene sortne karakteristike, dužinu, debljinu, obojenost i slično.
Osnovni cilj i zadatak zimske rezidbe vinove loze je obezbeđivanje planiranog prinosa i kvaliteta grožđa. Takođe, stvara se i održava odgovarajući uzgojni oblik i odbacuju se suvi delovi čokota. Zimska
rezidba doprinosi uspostavljanju povoljnog odnosa između rasta i razvića pojedinih organa vinove loze.
PSSS Smederevo
Biljana Nikolić, dipl.inž.polj.